Interiør

Peis - interiørtrender 2021

For oss her i nord er det få ting som er bedre enn å fyre opp i peisen på en kald vinterdag. Det er noe beroligende med å se på flammene, og ildstedet gir en lun og god varme.

Bilde av Lene Larød

Lene Larød

Markedskoordinator

lene@aoe.no

Å velge ovn/peis er noe man bør bruke litt tid på da det ikke er gjort i en håndvending å bytte den ut. Hvilke behov har du i forhold til størrelse på boligen og hvor stor del av arealet er det som skal varmes opp? Er det pipe i boligen fra før må man sjekke ut om den kan brukes og hva slags ovn det er dimensjonert for i eksisterende pipeløp. Har man ikke pipe kan det ettermonteres. Da er metallpipe enklere og rimeligere å montere enn en murpipe.

Vi hadde vøri fattige om vi itte hadde hatt peisvarmen å ty tel. - Alf Prøysen –

Trender

Det er ikke like store svingninger i trendene når det gjelder ildsteder som på interiør som ikke er fastmontert. Hvor peisen skal plasseres og dimensjonen på pipa er avgjørende for hvilken størrelse og høyde den kan ha. Det er likevel mange valg man kan ta når det gjelder design, fasong, materiale, farge og hvor mye av ilden man ser.

Det man ser i trendbildet nå er personlige og helhetlige hjem. Å male peisen i en farge som passer inn i boligens fargepalett, gjerne i kombinasjon med naturstein og treverk i varme toner, er noe man vil se mye til i 2021. Vi ser at peiser males i alle typer farger for å passe inn i den totale stilen i huset. Det er flere måter å gjøre dette på. En måte er å la peisen skli inn og harmonere med resten av interiøret. En annen måte er å gjøre peisen til selve fokuspunktet i rommet ved å male den i en kontrastfarge. Her er individuell smak og stil avgjørende.

 

Vi har nylig renovert en bolig i  Dalbakkveien i Oslo med to peiser. Her har vi valgt å gå for to ulike stlier på de to peisene. I den ene stuen har vi gått for den sømløse trenden, og malt peisen i samme farge som veggfargen, «Hvit lin» fra Jotun.

 

I den andre stuen i Dalbakkveien har vi valgt en kontrastfarge og gjort peisen til stuens blikkfang ved å male den i Jotuns «Dempet sort». De to ulike måtene peisene er malt på skaper helt ulike uttrykk i rommene.

 

Forskjellige typer ildsteder

Det finnes en del forskjellige typer ildsteder med forskjellige egenskaper som er avgjørende for hva slags varmekilde du bør velge til ditt hus.

Peis
Rask oppvarming. Varmen varer en god stund etter at du har sluttet å fyre. Setter man inn en peisinnsats med dører holder varmen lenger.

Ovn
En ovn gir rask varme og kjøles raskt ned, men varmer først og fremst opp rommet hvor ovnen står.

Kakkelovn
Kakkelovner er bygget opp i etasjer og er en effektiv varmekilde. Et par timers fyring kan gi opp til et døgns ettervarme.

Klebersteinsovn
Dette er en steintype som holder lenge på varmen og har lang ettervarme.

Gasspeis
Har du ikke pipe i hjemmet, men ønsker peiskos, kan en vegghengt gasspeis være perfekt. Det er billigere og kan installeres og tas i bruk samme dag.