Høstsjekk av hus og hage

Vinteren står for døren og det er tid for å gjøre noen forberedelser hjemme. Tar du en runde og sjekker hus og hage nå er du godt forberedt på den fine, kalde tiden.

Bilde av Lene Larød

Lene Larød

Markedskoordinator

lene@aoe.no

 

Utekran

Unngå frostskader, og skru av vanntilførselen til utekranen. Husk også å tømme kranen slik at du unngår sprengte rør i utekranen i løpet av vinteren. Står høytrykkspyleren din frostutsatt bør du tømme denne for vann også.

 

Takrenner

Når snøen smelter på taket etter vinteren, er det mange som får seg en overraskelse når takrenner og nedløp ikke klarer å ta unna vannmengdene. Pass derfor på å fjerne løv og annet rusk fra takrennene før vinteren setter inn.

 

Blomsterkrukker og -potter

Om du ikke har invester i frostsikre blomsterpotter i hage eller balkong bør du redde disse før vinter og frost setter inn. Tøm dem for jord og oppbevar dem innendørs. Om du ikke har plass innendørs kan de f.eks. settes opp-ned på terrassen. Har du planter som skal overvintre i pottene bør disse settes inn i garasje eller bod. Har du ikke anledning til det bør de pakkes inn og sørge for at de ikke får vanntilførsel. Sett pottene på klosser slik at de kommer opp fra bakken.

 

Løv og gress

Har du moderate mengder med løv i hagen har du gratis gjødsel for trær, busker og gressplen. Kjør over løvet med gressklipperen og la det ligge. Har du store mengder løv kan det legges rundt røttene på roser, busker o.l. som litt ekstra isolasjon mot kulden.

 

Hagemøbler og løse gjenstander

Rydd hagen for hagemøbler og løse gjenstander før høst- og vinterstormene setter inn. Det anbefales å fjerne trampolineduken på vinteren. Den kan skades av frost samt at den er svært utsatt ved sterk vind og kan forårsake store skader hvis vinden tar tak i den.

 

Vegger

Sjekk fasaden for sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Dette bør utbedes før vinteren setter inn for å forhindre at skadene blir større.

 

Tak

Ta deg en tur på loftet en dag det er skikkelig ruskevær. Sjekk at alt er tørt og fint og at det ikke er noen flekker eller misfarging på innsiden av taket. Fukt i tak forplanter seg raskt til reisverk og vegger, noe som også gir dårlig inneklima i boligen. Sjekk også takstein og beslag.

 

Kjeller

Sjekk grunnmur og vegger for misfarging og flekker. Det er klare indikatorer for fukt og råteskader.

 

Skadedyr

Når nettene blir lange og kulda setter inn trekker også skadedyr inn i boliger. Sørg for å tette eventuelle åpninger og sprekker slik at mus og rotter ikke kommer inn i huset.

 

Ildsted

Ildsteder feies og kontrolleres ved behov. Dette vurderes av feier etter norsk lov. Ta kontakt med brann- og redningsetaten dersom du ønsker ekstra inspeksjon. Det daglige vedlikeholdet kan du imidlertid utføre selv. Sjekk peis og -ovner før du starter fyringssesongen. Fjern sot fra peisglasset og tøm ildstedet for aske. Sjekk også om pakningslistene er tette. Det anbefales også å ta ut hvelv og brennplate og sjekke om disse er i god stand og at fyringsbunnen er fri for skader. Om man ikke føler seg kompetent til å gjøre dette selv kan man ta kontakt med fagmann.

 

Røyk- og brannvarslere

Vi går inn i en tid med peiskos og levende lys. Sjekk og eventuelt bytt batterier i røykvarslerne i huset.

 

 

RELATERTE ARTIKLER

Takterrasse

Hvorfor kjøpe en helt ny bolig?

Å flytte inn i en splitter ny bolig er en helt egen følelse. I tillegg er det flere gode fordeler. Her redegjør vi for de viktigste grunnene til å velge nybygg.

Les mer

Gartnerboligen stue

Hvordan finne drømmeboligen?

Det å kjøpe en ny bolig er kanskje den største investeringen du kommer til å gjøre. Her får du noen tips på veien til å finne din drømmebolig.

Les mer

Soverom vardeveien

Prosessen ved kjøp av ny bolig

Kjøpsprosessen er nøye lagt opp slik at det skal være enkelt og oversiktlig for deg som skal kjøpe et nytt hjem fra Opsahl Bolig. Her får du en oversikt over hvordan prosessen foregår.

Les mer

Solcellepaneler

Fokus på solenergi

Solenergi er et stadig mer relevant tema. Vi ønsker å ta et ansvar når det kommer til miljø, derfor bygges flere av våre boligprosjekter med solcellepaneler på taket.

Les mer

Interiørtrender 2021 - nye farger fra Jotun

Interiørtrender 2021 - nye farger fra Jotun

Opsahl Boligs interiøransvarlig, Heidi Mjelva, viser frem våre favoritter fra Jotun Ladys nye farger og kommer med sine anbefalinger og tips til hvordan du kan benytte de nye fargene i ditt hjem.

Les mer

Opsahlfondet ønsker å bidra til et litt bedre samfunn

Opsahl Gruppen og Opsahlfondet ønsker å bidra til et litt bedre samfunn., og støtte opp om lokale lag og foreninger gjennom Opsahlfondet.

Les mer

Innvendig solskjerming - interiørtrender 2021

Innvendig solskjerming er viktig for å skape et godt bomiljø. Vi har tatt en titt på de ulike trendene, og kommer her med tips til når du skal gå til innkjøp av solskjerming til ditt hjem.

Les mer

Tilvalg ved boligkjøp

Det er mange valg man skal gjøre ved kjøp av ny bolig. Vi har snakket med Opsahl Boligs interiøransvarlig, Heidi Mjelva, som gir oss sine beste tips til tilvalg ved boligkjøp.

Les mer

Interiør

Peis - interiørtrender 2021

For oss her i nord er det få ting som er bedre enn å fyre opp i peisen på en kald vinterdag. Det er noe beroligende med å se på flammene, og ildstedet gir en lun og god varme.

Les mer

Innred med grønne planter - interiørtrender 2021

I en årstid hvor vi tilbringer mye tid inne og hvor vi i tillegg er rammet av en pandemi som begrenser sosial omgang, kan planter gjøre underverker i hjemmet. Planter skaper liv og harmoni og det sies at vi blir mer konsentrerte og motiverte når vi omgir oss med grønne vekster. Naturen får oss til å føle oss bedre, og ved å hente naturen inn i boligen kan det føles stressreduserende og harmonisk.

Les mer

Jotun lady 1909 kalkoker

Interiørtrender 2022 – nye farger fra Jotun

Årets fargekart fra Jotun Lady er ute, og for en lekker samling av nydelige paletter. Fargetrendene oppsummerer vår interiørekspert med 3 ord...

Les mer

Året 2021

Vi har tatt en prat med Bårdar Hopland, ansvarlig boligsjef for Opsahl Bolig. Hvilke hus har fått ny eier i 2021, hva var spesielt med husene vi har bygget, og hva skal vi bygge i 2022?

Les mer